Солені сирники із зеленню



Дана страва народилася із експериментального переосмислення турецького бьорека 
(börek) та класичних солодких сирничків. 

Ключовий момент - вибір сиру. Якість інгредієнтів - запорука якості страви. На сирники зазвичай беру домашній сир на ринку - бажано жирний (з жовтими прошарками) та не надто мокрий. Якщо з сиру тече сироватка, можна загорнути в марлю і трохи відтиснути зайву вологу.

Якщо не практикуєте споживання домашнього сиру, можете придбати фермерський чи один із тих, що представлені на полицях в супермаркетах. Але, важливо, щоби це був максимально близький до домашнього на смак, запах і консистенцію сир. 

Мала досвід купівлі фермерського сиру, який виглядав і пахнув майже як домашній - зернистий, трохи розсипчастий. А коли принесла додому і скуштувала, то зрозуміла, що то в якийсь спосіб оброблена перетерта сиркова однорідна маса, що збита в майже природні на вигляд комочки... А на смак навіть не нагадувало сир... 

І так, всілякі готові кисломолочні сиркові маси - взагалі не варіант. 

До сиру придираюся, бо з дитинства пам'ятаю істинний смак та аромат свіжовідцідженого домашнього сиру бабусі. 

Отож, сир вибрали і принесли додому. Ура! 

Тепер його перем'яли товкачем для картоплі, посолили, додали яйця, муку, дрібно порізану зелень кропу та багато зеленої цибулі кільцями, перемішали, перем'яли вже рукою. Зелень кропу треба взяти ту, що м'яка, без твердих товстих стебел. Зелену молоду цибулю ріжемо всю - разом із тонкою білою частиною.

Скільки яєць та муки давати? Не скажу... На око... багато залежить від сиру. Дуже орієнтовно можете взяти на кілограм сиру 4 яйця і муки стільки, щоб в кінці консистенція стала трохи густішою, ніж просто перем'ятий сир без нічого. Якщо дати замало муки - сирнички будуть розповзатися. Якщо забагато - будуть надто тугі. Зрештою, поекспериментуйте з найкращою для вас консистенцією.

Коли маса готова, насипаємо трохи муки в окрему тарілочку. Сир набираємо ложкою, кидаємо в муку, обмакуємо в муці, руками формуємо кульки, робимо пласкими, товщиною десь 1 см і обсмажуємо на олії.

Важливо - сирнички варто класти на вже повністю розігріту сковороду з олією, інакше можуть поприлипати. Обсмажуємо з двох сторін без кришки на середньому-великому вогні. Готуються достатньо швидко.

Зі сковорідки варто викладати на тарілку, застелену паперовими рушниками, щоби ввібрався зайвий жир. Перед тим, як виймати зі сковорідки чергову порцію, перекладіть попередню із паперових рушників на тарілку, в якій будете подавати страву на стіл.

Такі сирнички добре смакують зі сметаною. Додатково можна подати помідори. А помідори... стиглі ароматні помідори можна легко збризнути бальзамічним оцтом, нерафінованою оливковою олією, посолити та прикрасити гілочкою базиліку. Ото смакота буде!

Подавати можна як на сніданок, так і на вечерю. Але акцент саме на вечерю, оскільки це нем'ясний білок плюс овочі (спираючись на рекомендації Наталії Самійленко у "Їж, пий, худни").

Інгредієнти на сирники:
Сир кисломолочний справжній 
Яйця
Мука
Сіль
Зелень кропу
Зелена цибуля 
Олія соняшникова рафінована для смаження
Сметана як соус

Інгредієнти на заправлені помідори:
Помідори
Бальзамічний оцет
Оливкова олія нерафінована
Сіль
Гілка базиліку

Коментарі

Популярні публікації